Optimaliseren en ontwikkelen tegelijkertijd

Optimaliseren en ontwikkelen tegelijkertijd, hoe doe je dat? Bij het ondersteunen van een schoolleider was ik op zoek naar antwoorden en kwam op het volgende:

  1. Focussen
    Focus op de lange termijn en geef tegelijkertijd ruimte voor vernieuwing, creativiteit en innovatie. Dat betekent een cultuur van duidelijke verbetering van processen in combinatie met een ontwikkelcultuur. Deze 2 structuren staan naast elkaar en zijn gebaat bij goede communicatie. Organiseer bijvoorbeeld regelmatig een moment met enkele teams om met elkaar de voortgang van hun doelstellingen uit te wisselen look at more info.
  2. Neem je team mee in je droom
    Weet waarom je bestaat. Waar geloof je in? Waar sta je voor? In die droom moet je je hele team/school meenemen, zowel de vernieuwers als ook diegenen die de processen optimaliseren. Die droom is de stip aan de horizon en zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan.
  3. Spreek het hart aan, niet het hoofd
    Om een flexibele schoolorganisatie te hebben, heb je mensen nodig die snel willen veranderen en zelf ook voortdurend op zoek zijn naar die verandering. Die daar extra hard voor willen gaan lopen. Niet omdat ze daar meer voor betaald krijgen, maar omdat ze het willen doen. Omdat ze intrinsiek gemotiveerd zijn om dat te doen, er een passie voor hebben. Dat is geen rationele keuze maar een keuze van het hart. Dat hart aanspreken werkt.
  4. Stel een divers team samen
    Diversiteit in je team is essentieel voor de ontwikkeling van je organisatie omdat diversiteit tot innovatie leidt en innovatie tot succes. Diversiteit in perspectieven, ervaringen, culturen, geslacht, en leeftijd stimuleert creativiteit. Onderzoek heeft  aangetoond dat een team met een hoge mate van diversiteit problemen beter oplost dan andere teams.
  5. Betrek stakeholders bij innovatie
    Als je in je innovatieprocessen samenwerking zoekt met je stakeholders heb je toegang tot veel meer kennis. Door je stakeholders te betrekken in je innovatieprocessen creëer je ook meer betrokkenheid en loyaliteit. Betrek ze dus ook bij het strategieproces.
  6. Lange termijn
    Om de ontwikkeling van je school vast te houden stel je je meerjarendoelen (3 – 5 jaar vooruit) zo meetbaar mogelijk. Deze doelen vertaal je naar jaardoelen en een kwartaaldoel. Aan het begin van elke maand zet je je nieuwe maanddoelen die binnen je kwartaaldoelen passen. Elke maand, elk kwartaal en elk jaar analyseer je of je de gezette doelen hebt bereikt en hoe je moet bijsturen om je doelen uiteindelijk te bereiken.
  7. Nieuwe projecten
    Een klein netwerkteam kan efficiënt en doelgericht aan een project werken, werken met pilots werkt goed. Aan de hand van een prioriteitenlijst wordt een project opgedeeld in kleine stukjes die kort, bijvoorbeeld slechts tussen de 2 en 4 weken, duren. Om de vaart in het project te houden, check je wekelijks of het project de goede kant op gaat doordat je de volgende vragen beantwoordt: Wat hebben we de afgelopen week gedaan om ons doel te bereiken? Hoe kunnen we beter en sneller werken? En wat staat dat in de weg? Wat gaat goed en wat kan beter? Zo verbeteren geeft energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.