Leerlingen van nu, volwassenen van straks

 

 Leerlingen van nu, volwassenen van straks 

Hoe en wat kunnen we de leerlingen binnen het VO onderwijs in deze tijd het beste recht doen?­ Liefst vanuit een holistische levensvisie en wereldbeeld. Wat is er extra nodig om de leerlingen van nu optimaal te ondersteunen binnen het VO.  Wat kan daarin een eerste stap kan zijn? Dit zijn vragen die ik poog te beantwoorden in deze en volgende blogs.

Rekening houdend met het feit dat ieder kind uniek is, een unieke levensopdracht heeft en over unieke talenten beschikt. En dat het aan u, aan ons, volwassenen van nu, is leerlingen van nu te helpen deze te identificeren en te laten groeien.

VISIE
Vanuit de visie dat we voor de uitdagingen waar we nu en in de nabije toekomst voor staan mensen nodig hebben in de maatschappij met de wil en wens het leven op aarde beter te maken. Harmonieuzer. Voor zichzelf, hun medemens, voor kinderen, de samenleving, de natuur, de aarde. Kortom voor het geheel.

U heeft hier vast ook al vaker over nagedacht. Graag zou ik daar met u over van gedachten wisselen. Voorbeelden van hoe u hiermee bezig bent zijn meer dan welkom.

POTENTIEEL
Er zit een ongelofelijk potentieel in kinderen, dat veel meer dan hun rationele verstand omvat. Dat weten we wel, toch richten we ons op scholen vaak op het rationele verstand.
In deze tijd merken we dat nogal wat kinderen signalen van chronische stress vertonen of ongeïnteresseerd zijn. Zich niet goed voelen op school, soms zelfs ziek worden. De vraag rijst of de huidige structuren en methodes nog wel passen bij de leerlingen van nu.

Dat het anders mag en kan weten we wel, er zijn immers veel initiatieven tot verbetering te zien als  20/80 learning, maatwerk, maatwerkdiploma´s, keuzewerktijd, Agora en formatief toetsen. We hebben het over talenten die ontdekt mogen worden. We weten ook wel dat het eigenlijk niet past leerlingen etiketten op te plakken.

Dat ieder kind gezien, herkend en erkend wil worden voor wie het is, weten we wel en we streven daarnaar. Lukt het op uw school? Streeft u naar een school voor het leven? Of komt het nog voor dat een leerling in de klas voor gek gezet wordt. Als dat zo is is er werk aan de winkel. Met schuld en negativiteit werken past niet meer, laten we met positiviteit naar leerlingen kijken en hen op deze wijze met respect benaderen. Om de persoon die ze zijn. Om het pure feit dat ze er zijn verdienen ze alle goeds.

Scholen zouden er in eerste instantie op gericht mogen zijn kinderen en jeugdigen te ondersteunen bij het ontvouwen van hun eigen potentie. Dat /er uit komt wat er in zit/ zeiden we al lang geleden. Het geldt nog steeds! Makkelijk is het niet binnen de huidige structuren en wetten. Al hoewel, waar vindt u ruimte? Hoe doen we dat zo goed mogelijk, terwijl ieder kind verschillend is en talenten heeft op verschillende vlakken.

SUCCESVOLLE INTELLIGENTIE
Naar mijn mening hebben we in deze belangrijke tijd van verandering en complexe uitdagingen mensen nodig die over een succesvolle intelligentie beschikken en deze hanteren. Ook mensen die kunnen samenwerken, weten hoe je met elkaar om kunt gaan, die waarden ontwikkelen en hooghouden.
Wat we minder nodig hebben zijn mensen die kritiekloos volgen wat hun voorgeschoteld of verteld wordt. Terwijl ons onderwijs daar nog wel op werd gebaseerd.

Om succesvol te zijn in het leven heeft ieder mens al zijn vaardigheden nodig en die op een goede wijze inzetten is daarbij een must. Daar kunnen we leerlingen op onze scholen nog meer bij ondersteunen.
In mijn volgende blog schrijf ik o.a. wat Succesvolle intelligentie inhoudt en wat er toe leidt. Ik zie u graag terug. Neem gerust contact op voor uw visie of vraag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.